torsdag 30 september 2010

Det här med kastrering...

Grundståndpunkt:
Jag tycker att hundar som inte skall gå i avel bör kastreras, precis som man gör med katter. Kalla mig amerikansk eller vad som helst, jag ser bara inte poängen i att låta bli. Jag vill ju inte att min hund ska resultera i besvär för någon annan hundägare som kanske inte är av samma åsikt och inte har sin löptik under 100 % uppsikt. (Sen kan man ju tycka att någon som inte har koll på sin löptik kan få skylla sig själv, det spelar dock ingen roll för det är lik förbannat mitt fel om min hund "kommer till")
Otto har dessutom en patellastatus som innebär att han inte är godkänd för rasren avel, och det skulle aldrig falla mig in att avla överhuvudtaget på en hund som inte klarar rasens kriterier.

Problem:
Otto är en väldigt lugn, snäll och försiktig hund. Vissa hävdar att om vi kastrerar så blir det ju inget kvar, att resultatet blir en så mesig hund att han inte går att jobba med.
Detta samtidigt som jag tror att han skulle bli mera dynamisk och fokuserad på sin förare om han ger sig med att jaga löptikar så fort han får upp ett spår. Det märks påtagligt att han blir mera på spänn och kanske till och med äter dåligt och piper en del när tikarna i grannskapet löper. Ibland är det helt omöjligt att få kontakt med honom på promenad, medan han normalt sett tycker det är skitkul med allt som jag hittar på och gärna håller koll på vad som kan hända härnäst.

Plan:
Otto ska vaccineras igen om några veckor, vilket innebär ett besök till veterinären. Ska be om att få information om detta från vår veterinär när vi är där, förhoppningsvis är han är någorlunda opartisk källa som kan berätta om risker och för-/nackdelar med ett sådant ingrepp.

Och sist men inte minst, vad tycker ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar